20 июля 2019 года, 08:47 (UTC+9:00) t в Якутске: 12 (09:00)

Выступление Председателя Государственного Собрания (Ил Тумэн) А.Н. Жиркова на торжественном вечере, посвященном Дню работников культуры

Андрею Саввичу Борисову

Сегодня проходит не совсем обычная по смыслу, как он сам подметил, церемония проводов Андрея Саввича Борисова. Андрея Саввича отстранить от культуры нельзя. И сегодня у нас не проводы Андрея Саввича Борисова, а чествование его четвертьвековой деятельности во главе и во славу культуры нашей республики. Давайте поздравим его с этой памятной датой!
 
Возможно, многие из присутствующих здесь являются свидетелями того времени, когда А.С. Борисов стал министром культуры нашей республики. Это было отчаянное время, время, когда рушились казавшиеся незыблемыми общественные устои. Кэм-кэрдии уларыйар, дьон-сэргэ сигилитэ-майгыта алдьанар кэмэ этэ. Во многих субъектах нашей страны, где неудачно распорядились со своей культурой, произошли во многом необратимые процессы. И то, что у нас в республике выпало руководить культурой именно Андрею Саввичу Борисову, предопределило ее развитие на целых четверть века, и это будет иметь свое продолжение, свой отпечаток, воздействие и в дальнейшем. Это время уже сегодня называют эпохой Андрея Борисова, или серебряной эпохой якутской культуры.
 
В самые тяжелые для культуры 90-е годы, когда работники культуры (и не только они) месяцами, по полгода не получали и без того мизерную заработную плату, когда по стране десятками тысяч закрывались дома культуры, театры, у нас в республике удалось отстоять почти все культурные учреждения, сохранить кадровый потенциал, сохранить всю систему культуры. И эти годы нам действительно удалось пережить при сравнительно небольших потерях. Даже больше. Если посчитать, то именно тогда были построены наиболее крупные современные наши объекты культуры, открытие каждого из которых является вехой в культурном развитии республики и достойно благодарности тем, кто все это начинал и претворял в жизнь.
 
В эти времена министр культуры и духовного развития Андрей Борисов стал как бы символом, полномочным представителем якутской культуры в республике и за рубежом. Притом в республике было не проще, чем за ее пределами. Многих деятелей и работников культуры от уныния, а порой и отчаяния удерживало только имя Андрея Борисова и яркие достижения возглавляемой им отрасли, достижения якутских театров, цирка, высшей школы музыки, других учреждений культуры. Дух творчества оказался сильнее духа разрушения. И это достижение, направленное в будущее, будет иметь свое значение и влияние не одно десятилетие, будет вдохновлять и воодушевлять людей стремлением к высокому и прекрасному. Все это закладывалось человеком-подвижником, который сумел собрать вокруг себя таких же людей, как он, вдохновенных, жертвенных, и смог проделать всю эту работу. В этом главное достижение министра Борисова.
 
Второе. Андрей Борисов возглавил в эти годы святая святых нашей культуры – якутский театр. Здесь немного истории. На рубеже позапрошлых столетий, когда в абсолютном большинстве своем малограмотный наш народ вступал в новый XX век, представители немногочисленной тогда якутской национальной интеллигенции избрали в качестве одной из основ народного просвещения именно театр. В 1906 году горсткой этих людей был поставлен первый спектакль по мотивам якутского эпоса. Сразу возникла плеяда якутских писателей и драматургов, переводились произведения Л.Н Толстого, Н.В Гоголя, А.П Чехова, Д.И Фонвизина появились местные авторы, которые в те годы создали и распространили свои первые литературные и драматургические шедевры. Посредством приобщения к высокому искусству они подготавливали свой народ к новому веку – веку технического прогресса. И это было  свершено их подвижническими усилиями, несмотря на абсолютное неприятие и противодействие со стороны российского царского самодержавия.
 
История по-своему повторилась через столетие, в конце XX века, когда наша, теперь уже советская, страна вступила в свою критическую фазу. Андрей Саввич Борисов возглавил  Саха театр. И опять было время, когда лучшие устремления якутского общества в целом опять сосредоточились именно в театре. Саха театр представил не только якутскому и российскому, но и мировому зрителю спектакль «Желанный голубой берег мой», сказал языком театра, что все мы люди, находящиеся в одной лодке. «Старайтесь не раскачивать эту лодку. Будьте внимательны друг к другу», – эти символы, эти призывы Андрея Борисова до сих пор резонансом звучат на всех международных форумах, направленных на объединение мирового сообщества, поиск согласия в этом глобальном мире. Мысль эта, осознание этого является предтечей нового восприятия мира, предтечей нового самосознания, нового сознания общества, которое когда-то все равно будет властвовать умами всех людей на нашей земле. Иного пути нет.
 
Недавно в Москве отмечал свой 80-летний юбилей великий нивх Владимир Санги. Я имел честь его поздравить, и он рассказал, что легенда о мальчике Кириске, который вышел вместе со своими родичами в море, на самом деле не легенда, а быль, и это случилось с ним в детстве. Это юный Санги вместе с охотниками вышел в море, попал в туман и шторм, но вернулся. Все, кто был в лодке, вернулись живыми, но испытания прошли тяжелые. Санги рассказал, что эту быль превратили в глубоко философскую, мудрую и яркую мировую легенду два великих таланта – писатель Чингиз Айтматов и режиссер Андрей Борисов.
 
Необходимо подчеркнуть еще одну замечательную черту А.С. Борисова. Он своей творческой работой, спектаклями, созданными образами сумел внести существенный, осязаемый вклад в закладывание высоких нравственных основ истории государственности нашей республики. Высокодуховные, жертвенные образы Василия Никифорова-Кюлюмнюра, Ексекюлях Елексея, Никифорова-Манньыаттаах уола, братьев Ксенофонтовых, Платона Ойунского, Максима Аммосова, Исидора Барахова и многих других он впервые поставил перед зрителем в один ряд и сказал, все они перед своим народом равны. Потому что все они в меру своих сил, возможностей и знаний работали во благо своего народа. В чем-то ошибались, в чем-то расходились во мнениях, но в одном были едины: все свои помыслы и устремления направляли на благо родного народа. Андрей Саввич впервые в театральном жанре поставил их в один ряд. В этом заслуга театра как вида искусства, в этом заслуга Андрея Саввича Борисова, глубина и мудрость выдающегося режиссера и личности. Теперь нам, историкам, и власти предстоит доказать и показать, что они равны и перед историей своего народа.
 
В завершение от себя лично хотел бы поблагодарить А.С. Борисова за годы совместной работы, за мгновения откровений, за душевность наших отношений, за дружбу, которая, надеюсь, будет иметь продолжение и в дальнейшем. Я желаю вам, Андрей Саввич, в практически неограниченной законами новой должности государственного советника Республики Саха (Якутия) большого успеха. Желаю счастья и успеха вашей семье, всем вашим родным и близким. Даже ушедшая звезда продолжает посылать свой свет людям многие и многие годы. Звезда Андрея Саввича Борисова в зените, она играет неповторимыми гранями таланта, несет и будет нести свет, веру в свои возможности, озарение в культуру нашей республики еще очень долго. То, что он творит достойно восхищения, уважения и подражания. В добрый путь, Андрей Саввич! 

 

 25 марта 2015 г., Саха академический театр им. П.А. Ойунского
 
 

 

Саха £р³спµµбµлµкэтин Ил Тµмэнин
Бэрэссэдээтэлэ А.Н.Жирков

культура µлэ´иттэрин кµнµгэр
аналлаах µ³рµµлээх тэрээ´и²²э этиитэ. 
 
Бµгµн буола турар Андрей Саввич Борисовы культураттан атаарыы сиэрэ-туома, кини бэйэтэ да бэлиэтээбитин курдук, ис хо´оонунан соччо с³б³ суох. Андрей Савви´ы культураттан тэйитэр сатаммат. Онон бµгµн Андрей Савви´ы атаарыы буолбакка, кини би´иги республикабыт культурата туругурарын  ту´угар µйэ чиэппэрэ кэм устата ба´ылаан-к³´µлээн, салайан кэлбит кэрдиис кэмин бэлиэтээ´ин кµнэ.  Кинини бу дьо´ун тµгэнинэн э±эрдэлиэ±и²!
 
Манна мустубут дьонтон µгµскµт А.С. Борисов би´иги республикабыт культуратын министиринэн анаммыт кэмин ³йдµµр буолуохтааххыт. Сµрдээх ыарахан, кэм-кэрдии уларыйар, дьон-сэргэ сигилитэ-майгыта алдьанар, ы´ыллар кэмэ этэ. Ол кэмнэргэ культураларын соччо сатала суох дьа´аммыт  дойдубут µгµс субъектара ³т³рµнэн ³рµттµбэт ал±астары о²остубуттара. Онтон Саха сиригэр культура эйгэтин салайар сорук чуо А.С.Борисовка бэриллиитэ республикабытыгар культура µгµс к³рµ²э µйэ чиэппэрэ кэм  устатыгар кэхтибэккэ сайдар тускулун тосхойбута. Ону аа´ан, бу ааспыт ³ттµгэр кини олук уурбут са±алаа´ына утумнаахтык сал±анан кэлэр да кэмнэргэ дуорааннанан тиийиэ±э. Бу µйэ чиэппэрдээх кэрдиис кэми дьон-сэргэ хайы-µйэ±э бµгµн саха культуратыгар Андрей Борисов кэмэ, саха культурата  сайдыы са²а та´ымыгар тахсыбыт к³мµс кэмэ диэн бэлиэтиир.
 
Культура±а улахан охсуулаах 90-с сылларга, культура эйгэтин µлэ´иттэрэ (кинилэр эрэ буолуо дуо) т³рµкµ да кыра хамнастарын ыйы ыйдаан кэтэ´эн сыл ба´ыгар-ата±ар ылар кэмнэригэр, дойдуга уонунан ты´ыынча культура дьиэлэрэ, театрдар сабыллар кэмнэригэр би´иги республикабытыгар культура эйгэтин республика салалтата кµµскэ ³й³³бµтэ. Ол тµмµгэр ити ыарахан сыллары би´иги, тэ²нээн к³рд³хх³, улахан сµтµгэ суох туораабыппыт. Онтон аа±ынар буоллахха, ол ыарахан кэмнэргэ т³тт³рµтµн культура б³д³² аныгы объектара тутуллан, а´ыллан, хас биирдиилэрэ республика культуратын сайдыытыгар дьо´ун суолталаммыттара. Ону иилээбит-са±алаабыт салайааччылары дьон-сэргэ ³йдµµр, махтанар, умнубат.  
 
Маннык уустук кэм²э Андрей Борисов республика±а эрэ буолбакка, тас дойдуларга кытта саха культуратын кэрэ´итинэн, дьи²нээх толору боломуочуйалаах бэрэстэбиитэлинэн буолбута. Ол са±ана ону республика тас ³ттµгэр ордук чугастык ылыммыттара. Культура µгµс деятеллэрин му²ур у´укка тиийэр суолтан Андрей Борисов µрдµк аата уонна кини салайар саха культуратын, саха театрын, саха циркэтин, культура институтун кµµрээннээх кыайыылара, дьулуурдаах сити´иилэрэ тохтоппуттара. Айар кµµс тыына алдьатыылаах кµµ´µ ба´ыйбыта. Тµстэммит сити´ии кэскиллээх сайдыыга ту´аайыллыбыта. Ол суолтата, сабыдыала µгµс сылларга дьону-сэргэни µрдµккэ-кэрэ±э угуйа туруо±а. Маннык µлµскэн µлэни Кэрэ ту´угар туруула´ар ки´и, эмиэ бэйэтин курдук ³р³ кµµрµµлээх, дьаныардаах дьону тµмэн, олук ууран, кыайа-хото тутта±а. Бу министр Борисов сµрµн сити´иитэ.
 
Икки´инэн. Ити сылларга кини би´иги культурабыт ытык туонатын – Саха театрын салайбыта. Манна историяттан бы´а тардан кэпсиир то±оостоох. Ааспыт µйэлэр кирбиилэригэр, хара²а саха норуота са²а ХХ µйэ±э киириитигэр, оччолорго а±ыйах ахсааннаах саха омук интеллигенцията µ³рэ±и-сырдыгы тар±атыыга театры тирэх о²остубута. 1906 сыллаахха саха эпо´ыгар оло±уран бастакы спектакль туруоруллубута. Ол кэнниттэн бастакы суруйааччылар б³л³хт³р³ µµнэн тахсыбыта, Лев Толстой, Фонвизин, Гоголь, Чехов айымньылара тылбаастаммыттара, олохтоох автордар басты² литературнай айымньылара суруллан тар±аммыттара. Кинилэр µ³рэ±э суох саха норуотун µрдµк искусство н³²µ³ са²а µйэ±э – техническэй сайдыы µйэтигэр бэлэмнээбиттэрэ. Ону  ыраахтаа±ылаах Россия былаа´а туорайда´арын, утарсарын µрдµнэн бэйэлэрин  дьµккµ³рдээх кµµстэринэн ситиспиттэрэ. 
 
Маннык курдук к³стµµ сµµс сылынан, ХХ µйэ бµтµµтµгэр, дойдубут ты²аа´ыннаах кэмигэр хатыламмыта. Ити кэм²э Андрей Саввич Борисов Саха театрын салайбыта. Саха интеллигенциятын, саха уопсастыбатын µтµ³ дьулу´уута эмиэ театрга тирэнэр кэмэ кэлбитэ. Саха театра саха уонна Россия эрэ к³р³³ччµлэригэр буолбакка, бµтµн аан дойду к³р³³ччµтµгэр «Хаарыан хампа кµ³х кытылым» спектаклы та´ааран, би´иги бары биир о²очо±о олорсон и´эрбитин театр тылынан к³рд³рбµтэ. «О²очону биэрэ²нэтимэ². Бэйэ бэйэ±э харысхаллаах буолу²», - бу Андрей Саввич таайтаран эппит туруула´ар санаата,  ыллыктаах ы²ырыыта аан дойдуну сомо±олоо´у²²а, сир µрдµгэр бµтµннµµтµгэр биир к³рµµлээх-санаалаах,  иллээх-тµмсµµлээх буолууга ту´аайыллыбыт аан дойдутаа±ы форумнарга, норуоттар икки ардыларынаа±ы конференцияларга кµн бµгµ²²э диэри дуорааннанан и´иллэр. Бу дири² толкуйдаах санаа аан дойдуну са²алыы ылыныыга,  бэйэни са²алыы ³йд³³´µ²²э, оло±у са²алыы анаарыыга суолдьут сулус буолан,  ха´ан эрэ дьон барыта син биир ылынар, туту´ар суолугар сирдиир. Атын суол суох.
 
 Соторутаа±ыта Москва±а умнуллубат ытык ки´и Владимир Санги 80 саа´ын бэлиэтээбитэ. Мин кинини э±эрдэлиир чиэскэ тиксибитим. Онно т³р³ппµттэрин кытта муора±а киирбит уол ту´унан номох µ´µйээн буолбата±ын, кини бэйэтэ чахчы тµбэспит тµбэлтэтэ буоларын кэпсээбитэ. Чороччу улаатан эрэр Санги уолчаан т³р³ппµттэрин кытта муора±а силлиэ±э тµбэ´эн тума²²а муммуттара. О²очо±о олорсон и´ээччилэр бары этэ²²э тыыннаах эргиллибиттэрэ эрээри олоххо улахан тургутууну ааспыттара. Санги оло±ор чахчы буолбут тµгэни икки сµдµ талааннаах дьон – Ч.Айтматов уонна А.Борисов –  дири² философиялаах,  мындыр уонна ча±ылхай номоххо кубулуппуттарын эппитэ.
 
Андрей Саввич Борисов ³сс³ биир ураты ³рµтµн бэлиэтиир то±оостоох. Кини айымньылаах µлэтинэн, спектаклларынан, айбыт уобарастарынан би´иги республикабыт государственно´ын µтµ³ сиэрдээх т³рµттэрин у´ансыыга дьо´ун кылаатын киллэрбитэ. Кини Василий Никифоров-Кµлµмнµµр, Платон Ойуунускай, Максим Аммосов,  бырааттыы Ксенофонтовтар, £кс³кµлээх £л³кс³й, Гавриил Никифоров-Манньыаттаах уола уо.д.а. уобарастарын бастакынан биир кэккэ±э туруорбута уонна кинилэр норуоттарын иннигэр бары тэ² суолталаахтарын эппитэ. Кинилэр бары т³р³³бµт дойдуларын ту´угар туох баар кµµстэрин, кыахтарын уонна билиилэрин-к³рµµлэрин ууран туран µлэлээбиттэрэ. Сыы´а-халты туттуу, ³йд³сп³т буолуу да баара, ол эрээри дьоннорун-сэргэлэрин ту´угар биир сомо±о этилэр: ³йд³рµн ³рк³н³, санааларын басты²а бар дьоннорун тускутугар ту´уламмыта. Андрей Саввич саха тумус туттар дьоннорун бастакынан биир кэккэ±э туруоран бµгµн дьон-сэргэ кинилэри биир сомо±о курдук ылынар. Маныаха сытар театр искусство к³рµ²µн бы´ыытынан ³²³т³, Андрей Саввич µтµ³тэ, у´улуччулаах режиссер уонна сиэрдээх Ки´и толкуйун дири²э, ³йµн мындыра. Билигин би´иги, историктар, уонна былаас кинилэри норуоттарын иннигэр эмиэ биир тэ² кэккэ±э та´аарыах  тустаахпыт.
 
Тµмµкпэр, тус бэйэм Андрей Саввичка бииргэ µлэлээбит µтµ³ сылларбыт, са²аны арыйыы, арыллыы дьикти тµгэннэрин, исти² сы´ыаммыт, инникитин да±аны сал±анар эрэллээх до±ордо´уубут и´ин махтанабын. Андрей Саввич, Эйиэхэ ханнык да сокуонунан, ханнык да бала´ыанньанан били²²итэ хааччахтана илик Саха £р³спµµбµлµкэтин государственнай сµбэ´итин солотугар са²а µлэ±эр сити´иини ба±арабын. Дьиэ кэргэ²²эр, чугас дьо²²ор эмиэ сити´иилэри ба±арабын. Бэл, уостубут сулус су´ума µгµс сылларга сырдатар. Андрей Саввич Борисов чыпчаалга кµ³рэйбит сулу´а ³сс³ да ³р кэмнэргэ ³лб³³дµйбэккэ би´иги республикабыт культуратын сырдата, сандаарда туруо±а. Ол с³хт³р³р, абылыыр, атыттарга суолу тэлэр.  Аартыгы² алгыстаах буоллун, Андрей Борисов!

 

2015 с. кулун тутар 25 кµнэ,
П.А.Ойуунускай аатынан
Саха академическай театра
 

Дата последнего изменения: 06 апреля 2015, 09:14
^ Наверх ^
X
Ошибка в тексте:
Сообщить об ошибке администратору? Ваш браузер останется на той же странице